Aikido savez Srbije

×


Početna
Knjige Manifestacije

Sensei Mirko Jovandić 7. Dan, Shihan Aikikai Hombu

Pionir tradicionalnog aikidoa u Jugoslaviji

- predsednik i tehnički direktor AIKIDO SAVEZA SRBIJE

- glavni instruktor AIKIDO SAVEZA SRBIJE

Pripada grupi od desetak entuzijasta sa kojima 1968. godine počinje Aikido u bivšoj Jugoslaviji.

Najduže učio od Shihana Tade Hiroshia 9. Dan Hombu i kod njega je polagao za 1, 2 i 3 Dan. Potom kod učitelja Shihana Yoji Fujimoto 7 Dan Hombu položio za 4 Dan 1987. godine.

Od 1995. godine mentor mu je Shihan Nobuyoshi Tamura 8. Dan Hombu, kod koga polaže 2001. godine za 5. Dan. Od Aikikai Hombu dojo-a 2008. g. promovisan u Roku Dan (6. Dan) kao majstor prepoznatljive tradicionalne Aikido škole, sa ličnim izgradjenim stilom.

Danas drži seminare širom zemlje i sveta a najviše u Evropskim zemljama.Iza sebe ima bezbroj učenika svih rangova od kojih su mnogi uspešni instruktori – treneri u svojim klubovima. Ima svoju školu, svoj Dojo i profesionalno se bavi Aikido-om. Radi na otvaranju novih klubova i širenju aikidoa kako u zemlji tako i u okruženju.

INTERVJU

Pročitajte kratki intervju koji smo napravili sa profesorom 2005. godine

Koliko dugo se bavite Aikidoom?

Od Novembra meseca 1968., eto, već 37 godina.

Dokle nameravate da budete aktivni?

Aikido je moja velika ljubav i deo moga života. Nadam se da ću ga praktikovati dokle god sam živ.

Kako je i kada Aikido počeo u Jugoslaviji?

Ja za sebe mogu reći da sam pionir Aikido-a kod nas. Desetak mojih vršnjaka počelo je u isto vreme kad i ja. Mi smo činili prve jugoslovene koji su počeli pionirske korake kroz ovu predivnu borilačku veštinu. Međutim gotovo svi su davno prestali da treniraju i praktikuju Aikido, tako da sam danas ostao samo ja od te pionirske grupe.

Da, ali kako je sve to počelo?

Trenirao sam Judo već treću godinu u Judo Klubu "Palilulac". Jednog dana, mislim da je sezona tek počela, da bio je septembar mesec. Kod nas, u naš kuću dolazio je tatin prijatelj, koji je kao i moj otac bio novinar. Jednom prilikom, znajući da se bavim Judo-om reče mi da sa ocem dođem kod njega i on će mi pokazati nešto što ce me sigurno interesovati.

Prošlo je više od mesec dana kada me je otac poveo kod tog svog prijatelja. Naravno oni su se zabavljali svojim temama, a meni su pustili da gledam sa kino projektora film sa sveopšte smotre, godišnjice Aikidoa, snimljene u Hombu Dojo - Tokyo davne 1965. Tada sam prvi put video O-sanseia Morihei Ueshibu, kako demonstrira Veštinu Aikido-a.

Bio sam šokiran, opčinjen. Znate, na tom snimku O-sansei Morihei Ueshibe imao je 80 godina, a radio je fantastične stvari. Kad smo se vraćali kući ja sam sav ushićen govorio i molio moga oca da počnem da se bavim Aikidoom.

Ali Aikido se kod nas u to vreme nije praktikovao. U razgovoru sa trenerom Judo-a Milanom Zagorcem, moj otac je predložio da pokrenemo i počnemo nekako da treniramo Aikido. To je bilo lako reći, ali počeci su bili traljavi i teški. Međutim M.Zagorac je znao nešto, s obzirom da je bio vrstan Judo majstor 4 Dan-a. Posedovao je literaturu, knjige, filmove i tako nam prenosio kako je znao i umeo.

Početkom 1969. M.Zagorac uspostavlja kontakt sa Aikikai di Italia, na čijem čelu je bio Shihan Tada HIROSHI 8 Dan Hombu. Ugovara dolazak asistenta Tade Hiroshija - Toshira Nemota 4 Dan Hombu za Avgust 1969. Tako imamo seminar u Dubrovniku 1969. u Avgustu. To je bio izuzetan događaj. Učestvovalo je 100 polaznika, a seminar trajao 7 dana. Na kraju je bilo polaganje i tada smo Zoran Ristić i ja položili za 1 kyu / braon pojas - majstorski kandidat.

Šta je bilo dalje?

Nakon tog seminara u Dubrovniku sve dobija ozbiljnije oblike i može se reći da se u Beogradu već tada ozbiljno trenira Aikido. Otvara se klub i na Partizanovom stadionu. 1970. i 1971. imamo seminare sa dvojicom Japanskih majstora. 1973. odlazim na seminar u Italiju u mestu Dessenzano na jezeru Laggo di Garda gde je Shihan Tada Hiroshi 8 Dan Hombu, držao internacionalni seminar. Tu izlazim na polaganje za 1 Dan - majstorsko zvanje. Polaganje sam završio uz veliki aplauz prisutnih posmatrača. Tada sam bio jedini majstor Aikido-a kod nas u staroj Jugoslaviji sa internacionalno priznatim zvanjem majstora 1 Dan-a.

Kada počinjete sa trenerskim radom?

Već krajem 1974. otvaram klub na Dedinju u prostorijama Partizana. Većina onih koji su samnom počeli u Palilulcu, prestaju da praktikuju Aikido i nestaju sa Aikido scene. Te godine desio se veliki događaj u Aikido-u. Prvi put u Jugoslaviju dolazi majstor visokog ranga kakav je Shihan Tada Hiroshi 8 Dan, danas kada Vam ovo govorim jedan od retkih aktivnih 9-tih Dan-ova. Njegov dolazak oranizujem sa mojim prijateljem Perom Nikolajevićem. Seminar je bio divan na njemu polažem za 2 Dan. Eh, kakva je to godina bila...

Danas, šta je danas na kraju 2005. godine?

Bavim se aktivno kao trener-instruktor pune 32 god. Uglavnom većina majstora visokih majstorskih zvanja su duže ili kraće učili od mene. Danas imaju svoje klubove i dobri su instruktori.Danas imamo Aikido Savez Srbije gde sam glavni instruktor, teh.dir. i potpredsednik, Aikido Savez Srbije, čiji sam predsednik i Aikido Asocijaciju Jugoslovenski Aikido Centar, čiji sam isto tako predsednik i glavni instruktor. Koordiniram i vodim nadzor nad kvalitetnim razvojem Aikido-a u dvadesetak klubova u ovoj Jugoslaviji. Članovi smo Evropske Aikido Federacije - E.A.F. i Internacionalne Aikido Federacije-I.A.F. Radi toga posebno imamo veliku odgovornost da naš Aikido ide stalno napred, da prati trendove u Svetu tradicionalnog Aikido-a, čiji je osnivač O-sanseia Morihei Ueshibe.

A dobro kakav rang Vi imate danas?

Odmah možete videti da nakon toliko godina ili nisam bio zainteresovan, ili su neki drugi razlozi bili u pitanju, možda vezano sa događanjima u našoj zemlji uopšte, tek 2000-te godine u kampu u Francuskoj kod Shihana Nobuyoshi Tamura, 8 Dan Hombu položio sam za 5. dan.


© Aikido savez Srbije 2021.